Shantykoor Die Maeze Sanghers en hun gasten

Shantykoor Die Maeze Sanghers en hun gasten

DIE MAEZE SANGHERS uit Maassluis hebben ook dit jaar weer een mooie bijdrage geleverd door op zoek te gaan naar een aantal shanykoren. Dit jaar hebben zij de Shantykoren De Bossche Maten en Op Volle Kracht bereid gevonden om naar Maassluis te komen en op de zaterdag diverese optredens te verzorgen. Deze drie koren zullen elkaar afwisselen en zo zorgen voor de vrolijke noot. En om half vijf zullen de drie koren gezamelijk op het grote podium zeemansliederen te gehoren brengen. 

Voor de liefhebber hieronder wat geschiedenis over het ontstaan van shanty’s

Een shanty is een zeemanswerklied uit de tijd van de zeilvaart. Het werd 

gezongen ter coördinatie van gezamenlijk te verrichten, ritmisch verlopende zware lichamelijke arbeid zoals de bediening van het tuigage, het hijsen van de zeilen enz. De shanty werd afwisselend gezongen door de voorzanger (Shantyman), die de teksten vaak zelf en ter plekke bedacht, en de bemanning. 

De Seasong (het zeemanslied), meestal Forebitter genoemd, is een lied dat de zeelieden ter ontspanning in hun vrije tijd zongen. De Forebitter was, meer dan de Shanty, een verhalend en vaak wat melancholiek lied, waarin het ging over afscheid van thuis, het ruige zeemansleven, het passagieren in vreemde havens en de heimwee naar de geliefden in het vaderland.

Daarnaast zijn er nog de zeemansliedjes, zoals Ketelbinkie, als de klok van Arnemuiden, Op de woelige baren, enzovoort.

Het zingen van Shanty’s is sinds een paar jaar bijgeschreven in de inventarislijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed!