furieade-zaterdag-01-10-2022-141

OVER DE FURIEADE

DE HISTORIE VAN DE FURIEADE

In 1916 werd de stoomzeesleepboot De Furie te water gelaten. Na jaren trouwe dienst in de Zweedse wateren keerde de Furie in 1976 terug naar Nederland.

Zij ging toen fungeren als decor in de tv serie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. 

Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers de Furie naar Maassluis en begonnen zij met de restauratie. In het eerste weekend van oktober 1980 stelde acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de hoofdpersoon Jan Wandelaar speelde, de Furie officieel in dienst.

furieade-2018-farlagraaf-fotografie-28

EEN MARITIEM FESTIJN 

Rond die ingebruikname werd een klein maritiem festijn georganiseerd dat de naam Furieade kreeg. Het jaar daarop is de Stichting Maassluis Maritiem opgericht. Zij kreeg als doel ‘het bevorderen van maritieme activiteiten in en nabij de haven van Maassluis en dan met name in het eerste weekend van oktober’.

furieade-zondag-02-10-2022-45

HET STADSFEEST VAN MAASSLUIS

Nu na ruim 35 jaar hebben wij van de Furieade, zonder onze maritieme opdracht te vergeten, een stadspromotiefeest gemaakt dat inmiddels uniek mag worden genoemd. Het is een meerdaags gratis toegankelijk evenement rond de Binnenhaven en in de Binnenstad van Maassluis met jaarlijks tegen de 60.000 bezoekers.