Rigel

Een vaste aanwezige op de Furieade is het M.S. Rigel van het zeekadetkorps Maassluis. Dit voormalige loodsvaartuig is nu al meer dan 25 jaar in gebruik bij het zeekadetkorps als varend opleidingsschip met als uitvalsbasis Maassluis.

Geschiedenis van het m.s. Rigel

Het m.s. Rigel kent een bewogen geschiedenis. Na haar kiellegging als Groenlandtrawler is zij door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te doen luchtafweerschip. Na de oorlog werd de Rigel samen met haar twee zusterschepen Deneb en Algol omgebouwd tot loodsvaartuig, om de tijdens de oorlog verloren gegane vaartuigen te vervangen. In haar hoedanigheid van loodsvaartuig heeft de Rigel altijd dienst gedaan in de regio Rijnmond, met als uitvalsbases Maassluis en Hoek van Holland. Na een korte periode van oplegging is zij in bezit gekomen van het zeekadetkorps Maassluis, waarna een geheel nieuw leven als opleidingsschip begon. Als opleidingsschip heeft de Rigel al vele nieuwe reizen gemaakt, met als hoogtepunt diverse reizen naar Engeland. Het schip is nog nagenoeg in originele staat en is in 1999 als varend monument erkend.

Technische gegevens
Lengte over alles: 49,00 m
Breedte: 8,00 m
Holte: 6,30 m
Diepgang: 3,80 t
Waterverplaatsing: 495 t
Hoofdmotor: Bolnes, 735 apk
Generatoren: Werkspoor, 125 apk (2x)
Aantal opvarenden: 53
Roepnaam: PC 8126

Wat is het zeekadetkorps

Het zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongeren van 11 tot 18 jaar, met als doel hen kennis te laten maken met alle facetten van de maritieme wereld in Nederland en de maritieme beroepen in het bijzonder. Wij doen dit door aan boord van ons zeegaande korpsschip de Rigel jongeren de leefwereld aan boord van een schip te laten ervaren. Deze opzet lijkt dan ook sterk op die van organisaties zoals de Tall ships association, waarvan het Nederlandse zeilschip de Eendracht een bekend voorbeeld is.

Aan boord maken jongeren kennis met de meest uiteenlopende zaken die je aan boord van een schip tegenkomt, van hoe dingen aan boord heten tot navigatie, van kennis van dieselmotoren tot hygiëne bij voedselbereiding, knopen en touwwerk en nog veel meer. Naast deze onderwerpen leren de jongeren ook allerlei sociale vaardigheden, zoals het samenwerken binnen een groep, zelfstandigheid, leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel die horen bij het leven binnen een groep aan boord van een schip. Dit alles draagt dan ook sterk bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de leden.

Zeekadet zijn kan jongeren ook helpen in de keuze van opleiding of beroep. Door onder meer bezoeken aan maritieme banen- en vakbeurzen, stages en meevaren bij maritieme bedrijven maar ook door het simpel ervaren van het leven aan boord van een varend schip hebben in het verleden al veel jongeren geholpen om een goede beroepskeuze te kunnen maken

Informatie

Informatie over de Rigel en het zeekadetkorps is te vinden op de website www.zkkmaassluis.nl en iedereen is welkom aan boord van het korpsschip m.s. Rigel tijdens korps-bijeenkomsten op zaterdagen van 10:00 tot 17:00 uur. Op zaterdagen is het zeekadetkorps ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 06 52267204.