Freyr

Ex Ned Patroullievaartuig

Het Korpsschip Freyr van het Zeekadetkorps Gouda: Een Trots Vaartuig

 

Het Zeekadetkorps Gouda heeft een bijzonder schip in haar vloot: de Freyr. Dit korpsschip, een voormalig patrouillevaartuig van de Koninklijke Marine van de Balderklasse, is een essentieel onderdeel van de opleiding en ontwikkeling van de jonge zeekadetten. Het schip was het tweede schip bij de Nederlandse marine dat is vernoemd naar Freyr, de Germaanse en Noordse god van de vruchtbaarheid. De Freyr is gebouwd door de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. De kiel van het schip werd gelegd op 24 februari 1954 en op 21 juli werd het te water gelaten en in dienst genomen. De Freyr was net als alle schepen van de Balderklasse gebouwd voor het patrouilleren in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast kon het schip ook worden ingezet als opleidingsvaartuig en voor onderzeebootbestrijding. Er waren in totaal 5 schepen van de Balder klasse, namelijk; Balder, Bulgia (van Zeekadetkorps Alkmaar), Hadda, Hefring en dus de Freyr. Het schip, is sinds 1987 in het trotse bezit van het Zeekadetkorps Gouda. 

Aan boord leren de kadetten alles over navigatie, zeilvoering, onderhoud en veiligheid op zee. De Freyr fungeert daarnaast als een drijvend clubhuis waar vriendschappen worden gesmeed en teamspirit wordt bevorderd. De Freyr biedt de kadetten een unieke kans om praktische ervaring op te doen in nautische vaardigheden, teamwork en leiderschap. De inzet van de Freyr is niet beperkt tot lokaal water; het schip neemt regelmatig deel aan nationale en internationale maritieme evenementen. Hierdoor krijgen de kadetten de kans om hun horizon te verbreden en contacten te leggen met andere zeekadetkorpsen en maritieme organisaties. 

Het Zeekadetkorps Gouda is trots op de Freyr, een symbool van traditie en vooruitgang. Met dit schip kunnen jongeren hun passie voor de zee ontdekken en ontwikkelen, en wordt het maritieme erfgoed levend gehouden voor toekomstige generaties.

Op stapel 24-02-54
Te water 21-07-54
In dienst 01-12-54
Naamsein P 804  ex- SC 1629
Uit Dienst 14-11-86
Afgevoerd 28-11-86
 

Waterverplaatsing
Afmetingen
Voortstuwing
Machinevermogen
Snelheid
Bewapening 

Bemanning
Bouwwerf
169 ton
36.3 x 6.2 x 1.9 m
2 schroeven / diesels
1.300 pk
15.5 knopen
1 x 40 mm / 3 x 20 mm / 2 dieptebomrekken
2 dieptebomwerpers / 3 dieptebomchutes
27 koppen
Rijkswerf Willemsoord Den Helder