Gratis toegankelijk reuzenrad en vuurwerk bij 41e Furieade

Bezoekers van de 41e editie van de Furieade, die van woensdag 28 september tot en met zondag 2 oktober wordt gehouden, kunnen gratis mee met het 23 meter hoge reuzenrad dat dan op het Schanseiland staat. Ander nieuws is dat het stadspromotiefeest deze keer weer afsluit met vuurwerk.

Chrit Wilshaus

Het Furieadebestuur koesterde al langer de wens om een reuzenrad op het Schanseiland te plaatsen, vertelt voorzitter Gerard Poot. “Dat iedereen gratis een ritje mag maken, was een voorwaarde van sponsor Gerrit Malipaard van MTS Euro Products.” Volgens Poot hoeft het niet bij één tochtje met het rad te blijven als mensen iedere keer maar wel netjes aanschuiven in de rij. “Het reuzenrad en het vuurwerk, dat laatste mogelijk gemaakt door Van Kortenhof, zijn twee onderdelen van komende Furieade waar we als bestuur trots op zijn dat het ons gelukt is om ze te organiseren.” “En vergeet ook het kindercircus op zondagmiddag niet”, vult collega-bestuurslid Peter Farla aan. “Daar mogen kinderen optreden maar ook hun ouders. Van andere kindercircussen die ik zag, weet ik dat dit heel amusant kan zijn.”

Helemaal vol

Met de voorbereidingen van het stadspromotiefeest, wat door de coronapandemie twee jaar lang niet gehouden kon worden, gaat het volgens bestuurslid Wim van Baalen goed. “We zijn lekker op stoom; tweederde, waaronder ook de braderie, is geregeld en we zijn nu eigenlijk de puntjes op de i aan het zetten”, weet de man die al vanaf de eerste editie bij de Furieade betrokken is en over tien jaar dus al vijftig jaar meeloopt! Volgens Van Baalen, die alle schepen, boten en bootjes regelt die iedere keer komen, wilden schippers heel graag weer naar Maassluis komen en was aansporen beslist niet nodig. “De haven ligt straks weer helemaal vol.” Onder de maritieme gasten bevindt zich de Piet Hein. Het 31 meter lange voormalige koninklijk jacht maakte al eerder deel uit van de Furieade vloot. Andere voorbeelden van schepen die bezocht kunnen worden, zijn het historische vrachtschip Terra Nova en voormalig instructievaartuig de klipper ARGUS. Van Baalen: “Het gaat om meer dan vijftig vaartuigen die komen.”

Soms flexibeler

Steeds veranderende wet- en regelgeving maakt het volgens Poot wel ingewikkelder om een jaarlijks evenement als de Furieade te kunnen blijven organiseren. “De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, met wie we hebben overlegd, heeft veiligheid heel hoog in het vaandel staan. Dat vinden wij uiteraard heel goed maar wel stel ik vast dat ze in de regio Haaglanden soms flexibeler zijn dan bij ons. Maar daar moeten we mee dealen, het is niet anders.” Beveiliging is ook qua menskracht een uitdaging, weet Poot. “In ieder geval staat de veiligheid van iedereen die komt voorop.” Overigens kan de Furieade als een veilig evenement worden beschouwd; grote incidenten deden zich nooit voor.

Uitdaging

Furieade-penningmeester Wim van Middelkoop staat voor de uitdaging de Furieade financieel goed uit de verf te laten komen. En met de huidige inflatie is dat geen sinecure. “Daardoor hebben we al 30 procent meer budget nodig. Ook veranderende veiligheidsregels zijn daar debet aan. Uiteraard zijn we heel dankbaar dat we weer een beroep kunnen doen op sponsors, die het in deze tijd ook vaak moeilijk hebben om het economische hoofd boven water te houden! Dus is het best een uitdaging om het binnen de begroting voor elkaar te krijgen. We kunnen trouwens nog wel een paar sponsors gebruiken.” Ondanks dat denkt Van Middelkoop, en met hem het hele bestuur, dat het ook financieel gaat lukken.

Lang gewacht

Maar als een ding duidelijk wordt tijdens ons gesprek, is het wel dat iedereen na een gedwongen pauze van twee jaar, weer heel veel zin heeft in een Furieade. Poot: “We hebben deze keer lang gewacht, langer dan normaal, met naar buiten te treden omdat we zeker wilden zijn dat het door kan gaan. Voor nieuwe Maassluizers, en dat zijn er nogal wat, zal dit de eerste keer worden dat ze de Furieade kunnen bezoeken. Ze zijn van harte welkom. Zoals iedereen uiteraard!”